fbpx

Συναισθηματική νουμοσύνη & συνήθειες!

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Εξετάζοντας το θέμα πιο συγκεκριμένα, θα αναφέρουμε τα αποτελέσματα των αρνητικών συμπεριφορών –συγκεκριμένα με τη γκρίνια – και πώς αυτές οι συμπεριφορές μεταβάλλουν τη δομή του εγκεφάλου.

Όλοι πιθανώς να γνωρίζουμε ένα άτομο που είναι συνεχώς αρνητικό. Το άτομο που δείχνει να μην είναι ποτέ ικανοποιημένο από κανέναν και τίποτα.

Οι αρνητικοί άνθρωποι σχεδόν πάντα γκρινιάζουν, χωρίς αποτυχία. Ακόμη χειρότερα, δεν ικανοποιούνται με το να κρατούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τους εαυτούς τους. Αντ’ αυτού, θα αναζητήσουν κάποιον απρόθυμο συμμετέχοντα για να του μεταφέρουν τη γκρίνια τους.

Αναμφισβήτητα ενοχλητικό για τους φίλους και την οικογένειά τους, δεν πρέπει να τιμωρούνται αλλά να κατανοούνται.

Βλέπετε, όλοι μας γκρινιάζουμε και εκφράζουμε τα παράπονά μας από καιρό σε καιρό. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Clemson απέδειξαν εμπειρικά ότι όλοι γκρινιάζουν μερικές φορές. Απλά μερικοί πολύ πιο συχνά από τους άλλους.

Οι γκρινιάρηδες γενικά εμπίπτουν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:

– Γκρινιάρηδες που αναζητούν την προσοχή: Άτομα που αναζητούν προσοχή μέσω της γκρίνιας, πάντα μιλάνε για το πώς είναι χειρότερα από ό, τι όλοι οι άλλοι.

– Χρόνιοι γκρινιάρηδες: Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε μια σταθερή κατάσταση γκρίνιας. Αν δεν εκφράζουν τη στάση τους «κακό που με βρήκε», πιθανώς… το σκέφτονται. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή την αναγκαστική συμπεριφορά αναμάσημα, που ορίζεται ως “επαναλαμβανόμενη μετάβαση σε μια σκέψη ή ένα πρόβλημα χωρίς ολοκλήρωση”. Το αναμάσημα, δυστυχώς, μεταδίδεται άμεσα στον καταθλιπτικό και ανήσυχο εγκέφαλο.

– Γκρινιάρηδες με χαμηλή συναισθηματική κατανόηση (EQ, συναισθηματικό πηλίκο ή αλλιώς EI, συναισθηματική νοημοσύνη): Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για την προοπτική σας, τις σκέψεις σας ή τα συναισθήματά σας.

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ;

Η απάντηση είναι «ναι».

Οι επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η γκρίνια, εάν τις επιτραπεί να επαναλαμβάνονται επανειλημμένα στον εγκέφαλο, αναπόφευκτα θα αλλάξουν τις διαδικασίες της σκέψης. Οι αλλοιωμένες σκέψεις οδηγούν σε αλλοιωμένες πεποιθήσεις που οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφοράς.

Ο εγκέφαλός μας έχει κάτι που ονομάζεται προκατάληψη αρνητικότητας. Με απλά λόγια, η προκατάληψη αρνητικότητας είναι η τάση του εγκεφάλου να επικεντρώνεται περισσότερο στις αρνητικές περιστάσεις απ’ ότι στις θετικές.

Ο Dr Rick Hanson, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του Buddha’s Brain, εξηγεί την προκατάληψη αρνητικότητας:

«Τα αρνητικά ερεθίσματα παράγουν περισσότερη νευρική δραστηριότητα από τα αντίστοιχα θετικά. Επίσης, γίνονται αντιληπτά πιο εύκολα και πιο γρήγορα».

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως, όπως είπε ο Αριστοτέλης. Όταν επικεντρωνόμαστε επανειλημμένα στο αρνητικό, γκρινιάζοντας, πυροδοτούμε και και επαναπυροδοτούμε τους νευρώνες που ευθύνονται για την προκατάληψη αρνητικότητας.

Με άλλα λόγια, χτίζουμε την αρνητική μας συμπεριφορά μέσω της επανάληψης.

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε “μέσα στην τρελή χαρά” όλη την ώρα – και δεν χρειάζεται να το προσπαθήσουμε.

Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την αρνητική σκέψη.

Οι έρευνες επανειλημμένα έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός και η συνειδητή επίγνωση είναι ίσως τα πιο ισχυρά εργαλεία για την καταπολέμηση της αρνητικότητας.

Η ερευνήτρια θετικής ψυχολογίας Barbara Fredrickson και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έδειξαν ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται καθημερινά εμφανίζουν πιο θετικά συναισθήματα απ’ όσους δεν διαλογίζονται.

Μετά από ένα πείραμα τριών μηνών, η ομάδα της Fredrickson σημείωσε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονταν καθημερινά συνέχισαν να εμφανίζουν αυξημένη επίγνωση, σκοπό στη ζωή, κοινωνική υποστήριξη και μειωμένα συμπτώματα ασθένειας.

Αφού μάθετε τα βασικά του διαλογισμού, που περιλαμβάνει εστίαση στην αναπνοή, δημιουργήστε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διαλογισμού που λειτουργεί για εσάς.

15-20 λεπτά καθημερινού διαλογισμού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας – και στον εγκέφαλό σας!

Πηγή: Visual meditation

 

 

 

Leave a commentPassionate about the other kind of Smart
— Christos Nicolaou

Copyright © LCS Christos Approach

Developed by SmartApe